Vip интервю

Начало | Vip интервю | Албена Ихтиманска разказва за „Забавното лятно четене“ и за най-четящият град – Самоков

Албена Ихтиманска разказва за „Забавното лятно четене“ и за най-четящият град – Самоков

Аз детето | 2014-09-15

Албена Ихтиманска разказва за „Забавното лятно четене“ и за най-четящият град – Самоков

Представяме ви г-жа Албена Ихтиманска – директор на библиотека „Паисий Хилендарски“ в град Самоков, която с голяма радост и чест прие грамотата за най-четящ град за 2014 година в „Забавното лятно четене“. Тя реши да сподели с всички нас колко забавно е четенето и какво мисли за тазгодишното издание на кампанията.

„Ние сме убедени, че възпитаването, насърчаването и затвърждаването на навиците за четене е една от най-важните отправни точки, подпомагащи развитието на личността.Четенето осигурява не само информация, но и стимулира към собствени идеи, насърчава въображението. Именно затова един от основните акценти в нашата работа е сприятеляването на децата с книгите. Екипът ни активно работи за привличане на децата в библиотеката; насърчаваме ги да четат и да изпитват удоволствие от четенето.

За десета година реализираме лятната програма „Ваканция в библиотеката“, която има за цел да организира свободното време на децата, съчетавайки четенето със забавления. Чрез различни занимания като „Културни маршрути“, „В света на музиката“, „Тайнството на библиотеката“, „Млад турист“ ние по нестандартен начин провокираме интереса на малчуганите към четенето и популяризираме детските книги.

През месец май участвахме в националната кръгла маса „Четенето – път към по-висока грамотност“, стартово събитие на кампанията „Забавното лятно четене“. Бяхме привлечени от идеята на организаторите от Az-deteto.bg да заинтригуваме децата като използваме интереса им към компютрите – попълването на електронен читателски дневник – и естествения стремеж за победа в състезание.

Популяризирахме инициативата в училищата и в продължение на около три седмици провеждахме в Детския отдел демонстрации на регистрирането в електронния читателски дневник в сайта „Аз-детето“. Организирахме лятната си програма така, че ежедневна част от нея да бъде четенето и споделянето на любими автори, книги и герои, избрани от децата.

Това, че в кампанията „Забавното лятно четене“ бяха включени книги не само от задължителната литература, а и такива , които съвпадат с интересите на съвременните деца, също доведе до повишаване на читателския интерес.

Благодаря на всички любопитни и четящи малчугани, с които заедно споделяхме радостта от четенето и които превърнаха Самоков в най-четящия град на България! Желая Ви много здраве, дръзновение и нови книжни приключения!“



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град