За родители

Начало | За родители | Да разкажем на децата за развода без да ги стресираме, с тези 7 ценни съвета

Да разкажем на децата за развода без да ги стресираме, с тези 7 ценни съвета

Аз детето | 2021-08-12

Да разкажем на децата за развода без да ги стресираме, с тези 7 ценни съвета

Това, че си станал родител определено не означава, че трябва да престанеш да преследваш и собственото си щастие. И понякога се случва така, че често това твое щастие не е бащата или майката на детето ти. Въпреки това много родители остават заедно, защото смятат, че при развод ще травмират детето си и ще провалят целия му живот. Но дали няма да направят същото и ако останат заедно само заради него? Дали детето няма да е също толкова тъжно и ако вижда, че родителите му не са щастливи и не искат да са заедно. Отдавна разводът се разбира като нещо нормално, защото в крайна сметка, за да е щастливо детето и родителите му трябва да са такива. При това ако му се обясни спокойно и правилно, то ще разбере и всичко ще е наред. Децата искат родителите им да са щастливи, както и те самите да са такива. Но как да обясниш на детето си подобно нещо. Психоложката Кристина Петрова дава 7 ценни съвета!

Направете го заедно

Идеалният вариант да съобщите на детето за развода е да го направите заедно и двамата. И помнете, че основната цел е след новината детето да не остане с травми, които ще го тормозят в последствие, повечето пъти през целия му живот. Основната идея, която детето трябва да запомни от разговора е не, че вие няма да бъдете съпруг и съпруга, а че завинаги оставате негови родители и обичта и грижите за хлапето няма как да се променят.

Трябва да съобщите новината на детето заедно. Обяснете и причините като използвате език и понятия, които детето ще разбере. Трябва да обясните причините, защото то със сигурност ще се чуди и ще пита и по-добре е да не го лъжете или да ги разбере от някой друг. Така ще му спестите още една психологическа травма.

Обяснете какво ще се промени в ежедневието ви

Най-вероятно родителите ще се разпръснат в различни къщи или апартаменти. Как детето ще прекара време с татко и мама? Ще пътувате ли всички заедно, както преди? Най-добре е, където и да живеете да имате стая за детето. Така макар и в различни домове то определено ще знае, че все още го обичате и искате да е с вас. Също добра идея е, понякога отново да се събирате заедно за закуска или вечеря, а също и за празниците. Пък и няма лошо да си останете близки приятели, нали? Това определено ще направи развода по-лек за всички.

Задавайте въпроси

Попитайте децата какво друго ги интересува, какво не разбират. В същото време не се опитвайте да отговорите на всичко наведнъж, ако все още нямате отговор – предупредете, че вие и мама (или татко) все още трябва да обмислите някои неща.

Избягвайте негативните оценки

Когато решите, че е време да говорите с детето за развода не започвайте разговора с думите, че имате лоша новина. Ако кажете това от този момент нататък всичко ще е без значение, защото щом за вас това е лоша новина, то такава ще е и за детето и колкото и да му обяснявате след това, оценката вече е дадена и запомнена. Разводът е лошо и тъжно нещо. Вместо това кажете на детето, че в живота ни ще има промяна, че ще стане малко по-различен. Имаме навика да мислим за развода като за лоша новина, но от философска гледна точка това е просто промяна в живота, това дали ще донесе добро или лошо е само в нашите ръце.

Обяснете без излишни емоции

Не е идеален вариант, ако партньорите се разведат в лоши отношения. Тогава не всичко зависи от човека, който ще разкаже на детето. Не можем да принудим партньора да се държи по някакъв конкретен начин. Тогава описаният по-горе сценарий ще трябва да бъде преживяван от родителите поотделно или може би само от един от родителите. Въпреки това го следвайте, дори и да сте сами. Кажете на детето си какво се е случило, като се въздържайте от емоциите си, опитайте се да се придържате към фактите. Попитайте детето какво чувства, какво иска да знае. Разбира се, то може да каже, че иска да види родителите си заедно, но не му обещавайте нещо, само защото може да се разстрои.

Кажете му, че разводът засяга само вас и че само вие знаете защо се е случило така – не бива да слуша останалите, които говорят

Колкото и разумно и приятелски да се разведете, хората наоколо ще имат мнение. И не само сред хората, които са безразлични към вас, но и сред хората, които са скъпи за вас. Но обяснете на детето, че разводът е промяна в отношенията конкретно между двама души. Това няма нищо общо с други близки хора от двете страни – отношенията с тях може да останат същите. Затова не бива да слуша какво говорят останалите, защото само вие знаете каква е истинската причина и само вие можете да му обясните. Обяснете му, че това, че не сте съпруг и съпруга, не означава, че то няма да е вече вашето дете. Кажете му, че нищо не променя този факт и че винаги ще го обичате. Може и да се повтаряме – но всъщност това е най-важното нещо, което детето трябва да разбере, за да е спокойно от тази голяма промяна.

Всички ще изпитвате емоции по време на раздялата и това е нормално

Разводът е голяма промяна в живота, в него има много несигурност, възможни са спорове от материално и логистично естество. Естествено, ще има емоции. Дори ако сте в състояние да разрешите всичко разумно, все пак можете да започнете да се съмнявате: „Или може би съм направил грешка. Може би бих могъл да направя нещо различно.“ Най-лесният начин всички да преживеете емоциите е да се съберете заедно и да си кажете какво чувствате. Мама, татко и децата – нека кажат всичко! Така всички ще се почувствате по-добре и ще разберете, че минавате през едно и също нещо, ще си давате подкрепа.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град