Празници през месеца

Илинден

Аз детето | 2023-07-20

Илинден

Свети пророк Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей – като един от двамата най-велики старозаветни мъже.

Живял около 900 години пр. Христа в град Тесвия (Палестина), по времето на израилския цар Ахав. Когато се родил, баща му получил видение – внушителни мъже го поздравили, повили бебето с огнени пелени и го накърмили с пламък. Смутен, той разказал това на свещениците в Йерусалим, а те го успокоили с думите: „Не бой се, твоят син ще живее в светлина и ще съди израилския народ с огън и меч.“ Това обяснява и името – означава „крепост Господня“.

Честит имен ден на всички, които носят това име.

Според народните вярвания, в небесната шир препускал свети Илия със своята желязна колесница и гонел халите, които водели буреносни облаци и ламята, която обирала плодородните нивя. Когато светията, който наричали още Гръмовник, Гръмоломник и Гръмодел, хвърлял своите стрели, от тях излизали светкавици. Чуе ли се гръм, значи удря ламята с огнена коса и хвърля тежък боздуган. Старите хора разказват, че като падали стрелите по земята се забивали на 40 аршина дълбочина и до 40 дни излизали нагоре. Те са били много лековити и за да излязат по-бързо, на мястото, където е паднала стрелата се полива с мляко. Ако е убита хала, значи че ще е плодородно. Светкавиците и гръмотевиците се появявали през пролетта, лятото и есента, като само през зимата си почивали, така както и всички живи твари, небесни обитатели и земни демони.



Коментари
1 коментар

Пролетина Йорданова, 12 г.,

Публикувано на 12.07.2015

Какво стана с наградата ми от фото загадката от месец май?

От редакцията: До края на седмицата трябва да я получиш. Ако това не стане молим пиши пак.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град