забавна наука

Начало | забавна наука | Интересен въпрос: мамо, мамо я кажи колко... въздухът тежи?

Интересен въпрос: мамо, мамо я кажи колко... въздухът тежи?

Аз детето | 2019-03-11

Интересен въпрос: мамо, мамо я кажи колко... въздухът тежи?

Какво си представяте, когато чуете думата „небе“? Бели пухкави облачета или пък светлосиня красота? Понякога много тъмни и плътни облаци, които имат своята мрачна красота! А може би се сещате и за популярни фрази като „по-лек от въздуха“ или „изчезна във въздуха“! Повечето от нас си мислят за небето и за въздуха като нещо ефирно, леко и невидимо, но дали е чак толкова леко, колкото си мислим? Знаете ли колко тежи въздухът? Ето това е интересният въпрос, който си зададохме днес и нямаме търпение да ви отговорим и заедно да научим! И веднага можем да ви кажем, че въздухът и небето са много по-тежки, отколкото можете да си представите!

Въздухът е навсякъде около вас. Започва от земята и се изкачва нагоре, нагоре и нагоре до върха на небето. И той въобще не е нещо леко или пък почти празно, както ни се струва. Състои се от всякакви газови молекули. И познайте какво? Всички тези молекули имат някакво тегло. Какво означава всичко това? Само си представете (ако можете)! Доказано е, че цялата атмосфера тежи около 5 милиона милиарда тона? Олеле! Колко е тежко това? Някои учени смятат, че е като общото тегло на около 570 000 000 000 000 възрастни индийски слона! Честно казано ние много трудно си го представяме, но се чудим и как досега не сме станали на палачинки под цялото това тегло!

За щастие за нас, всички тези тонове се разпределят равномерно по повърхността на Земята. Все пак, средното тегло на въздуха, натискащо само вас където сте в момента – наречено въздушно налягане (атмосферно налягане) е почти 6 килограма на всеки квадратен сантиметър от вашето тяло! И тъй като въздухът се движи лесно, той ви натиска от всички страни. Ако цялото това тегло е само на върха на главата ви, то определено ще ви нарани. Вместо това това обаче въздухът ви притиска равномерно... дори отвътре. Това е вярно! Вдишвате въздух в белите дробове и той се притиска навън от вътрешностите ви. Равномерното разпределение на въздушното налягане ни пречи да се сринем под натиска.

Откъде знаем всичко това ли? Учените отдавна са го изчислили със специален уред наречен барометър! Тук веднага ви вмъкваме, че вие също можете да станете като истински учени и да си направите свой барометър сами. Как? Ще разберете ако кликнете точно тук. Метеоролозите използват барометри за откриване на промени в налягането на въздуха, които често сигнализират за промени във времето. Спадът на барометричното налягане означава, че бурята вероятно е на път. От друга страна, повишаването на барометричното налягане обикновено предсказва слънчево и топло време.

Ако живеете в планински район или скоро ще посетите такъв, можете да проверите теглото на атмосферата за себе си. Просто вземете барометър и направете измерване преди да се качите в планината. След това отидете на върха на планината и измерете отново. Атмосферното налягане на върха на планината ще бъде по-малко, защото сте по-високо в атмосферата и това означава, че над вас има по-малко въздух, така че тежи по-малко!

Снимка: freeimages.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град