За родители

Начало | За родители | Излиза първото класиране за столичните ясли и детски градини, които до седмица може отново да отворят врати

Излиза първото класиране за столичните ясли и детски градини, които до седмица може отново да отворят врати

Аз детето | 2020-05-15

Излиза първото класиране за столичните ясли и детски градини, които до седмица може отново да отворят врати

18 806 деца кандидатстват за място в детски градини и ясли в София. Днес ще се проведе първото класиране за прием от септември. Гарантирано е място в детска градина на децата на възраст 5 и 6 години. Недостиг на места има само в яслените групи. Тези, които посещават Обединено детско заведение, автоматично преминават в първа градинска група, обясни за БНР заместник-кметът по образование доцент Тодор Чобанов – „За класирането са предложени 12 150 места, което е с 1800 по-малко от миналата година. За яслените групи са 5 280 места, а за първа градинска група 4 009 места и 2 632 места са обявени за подготвителни групи в детските градини“.

„По-малкият брой места се дължи на това, че групите в момента са много по-малки, но предполагам, че около 80% от местата ще се запълнят на първо класиране. За задължителния обхват при 5 и 6-годишните ще гарантираме да бъдат записани“, добави заместник-кметът по образование на столицата доцент Тодор Чобанов.

Още по-добрата новина за всички родители е, че детските градини вече се подготвят как евентуално да започнат работа по време на епидемията от коронавирус. Все още властта няма ясен отговор кога може да се случи това, но вариантите се обсъждат от Министерство на образованието и това на здравеопазването. Говори се за две дати или след 19-и май, или в началото на юни. За да отворят обаче ще има и куп правила, като например това, че медицинската сестра посреща децата на входа, различните групи деца ще минават през различни входове, а дистанцията и изчакването ще се регулират от родителите.

Медицинската сестра, персоналът, госпожите ще са с шлемове, тъй като маската спарва и плаши децата. На входа се проверява здравословното състояние на децата. Ежедневен филтър на въздуха се прави в помещенията, миене на ръцете, засилена хигиена. Посещенията на децата трябва да са в по-малки групи, но предвид факта, че голяма част от родителите си нямат намерение да пускат децата си на градина, това е напълно възможно.

В тази връзка МОН пусна анкета кой има желание за детска градина и кой няма намерение да връща детето си през този сезон. В нея има интересни въпроси. Въпросите към родителите са коя е градината, в кой град е, колко деца имат, които посещават забавачка, дори дали родителите са на първа линия в борба с коронавируса. Най-важният въпрос е кой се грижи за детето ви сега и дали работите в домашна среда и какви мерки трябва да се вземат в детската градина, за да пуснете детето си.

Анкетата остава валидна на сайта на МОН до 18 май. „Резултатите от анкетата не могат да бъдат единствено основание за вземане на решение относно възстановяване на работата на детските ясли/градини, но са важен показател за нагласите по този въпрос и очакваните изисквания, при които това да се случи. Вярваме, че заедно можем да намерим най-доброто решение, което да осигури здравето и живота на децата, на семействата и на учителите. На всеки въпрос имате възможност да изберете не повече от един отговор, посочват от МОН пред Dir.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град