Растения и животни

Начало | Растения и животни | Какво закусват язовците ли? Змии!

Какво закусват язовците ли? Змии!

Аз детето | 2019-11-04

Какво закусват язовците ли? Змии!

Кое според вас би спечелило титлата „най-страшното животно на Земята“? На кое от всички животни бихте дали такава грамота – стига да смеете... лъв? тигър? мечка? Изборът е труден, защото всички тези екземпляри са огромни с остри зъби и изглеждат доста страховито. Но ще ни позволите ли към класацията да добавим още едно животно – меденият язовец.

Да, сигурни сме, че това е животното! Макар че сигурно си мислите, че с такова име – трябва да е по-скоро сладко малко животинче, особено като знаете, че язовците не са кой знае колко големи. По-скоро изглеждат като кръстоска между порче и Мечо Пух! Но не се заблуждавайте – не бихте искали да срещнете меден язовец в гората! Меденият язовец – известен още с африканското си име: рател – е член на семейството на невестулките. Той е свързан с няколко други животни, включително скункс, видри, порове и други видове язовци. Медните язовци приличат много повече на невестулки, отколкото на другите видове язовци. Името си и най-вече думата „меден“ язовецът е получил от факта, че много обича да яде мед. При това тези животни смело вкарват лапите си директно в кошера на пчелите и ядат мед ей така от кошера, докато пчелите обикалят около него. Това дивите медни язовци правят в местообитанията си в Африка, Югозападна Азия и Индия. Тогава не е чудно, че са смятани за най-смелото животно в света, нали?

Но какво прави медните язовци толкова смели? Първо, те имат жлези, подобни на тези на скункса. Те им позволяват да гонят хищниците далеч със своята „воняща бомба“. Те не пръскат миризма като скунксовете, но потенциалните хищници получават съобщението силно и ясно. Медните язовци също са доста зли. Те предизвикват битки с всякакви животни, дори и с такива, които никога не бихте повярвали! От отровни змии до по-големи бозайници, медоядните язовци могат да бъдат страховити врагове. И са толкова сигурни, че няма да им стане нищо, защото имат много жилава и здрава кожа, ето защо могат да бъркат направо в кошерите на пчелите. Когато бъде хванат за врата от хищник, медоносният язовец също може да се завърти и да захапе обратно другото животно. С острите си зъби и нокти тези язовци не губят много битки.

Въпреки че медените язовци ядат почти всичко, една от любимите им храни е змията. Точно така... дори отровни змии ! Медните язовци са придобили резистентност към някои от най-смъртоносните змийски отрови в света. Това им позволява да закусват едни от най-опасните змии на Земята!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град