любопитно

Начало | любопитно | Какво знаете за влаковете? Със сигурност не всичко интересно!

Какво знаете за влаковете? Със сигурност не всичко интересно!

Аз детето | 2021-04-19

Какво знаете за влаковете? Със сигурност не всичко интересно!

Чувствате ли се развълнувани, когато ни очакват почивни дни и весело семейно пътуване? Независимо дали дестинацията е тропически плаж, увеселителен или национален парк, изпълнен с природни красоти, няма нищо по-хубаво от отдих далеч от шума на дома и ежедневните задължения. Преди да можете да се насладите на свободното си време все пак първо трябва да отидете до мястото. Не би ли било чудесно, ако можете просто да щракнете с пръсти и да се телепортирате там? За съжаление това все още става само във филмите и книгите. За разлика от магьосниците или хората със суперсили ние трябва да се качим в колата и да пътуваме поне две часа. Ако пък отиваме на далечно място може да си купим и самолетни билети. Това обаче не са единствените възможности. Има друг вид транспорт, който съществува по-дълго време от автомобилите и самолетите. Но хората не ги използват чак толкова често, колкото в миналото. За какво говорим? Влакове, разбира се!

Дълго преди автомобилите да тръгнат по пътищата и самолетите да летят в небето, хората яздели коне, за да стигнат бързо от едно място на друго. Конете обаче не са най-добрият вариант за много хора, особено когато става въпрос за пътуване на дълги разстояния и превоз на големи количества товари. Влаковете, както ги познаваме днес, започнали да променят транспорта, когато парният локомотив е измислен в Англия през 1797 г. Локомотивът е част от влак, който осигурява движението на всички останали части най-често наречени вагони. Скоро след това навсякъде по света започнали да се изграждат железопътни линии, защото хората разбрали, че този начин на придвижване от едно място на друго е много по-бърз и удобен.

Парни локомотиви се движели като разчитали на изгарянето на въглища за загряване на вода в котел. Водата се изпарява, парата движила клапани, които да бутат бутало назад и напред. Задвижването на буталото задвижвало и колелата, както и целия локомотив и влак. Парните двигатели в крайна сметка били заменени от други по-нови типове технологии. Първо били използвани дизелови двигатели, които изгарят дизелово гориво. По-късно двигателите, които се движат с електричество, ще заменят много дизелови двигатели. Днес пътническите влакове могат да се движат с невероятна скорост на дълги разстояния, използвайки технологията за магнитна левитация. Тези влакове нямат традиционни колела. Вместо това те се движат по свръхпроводящи магнитни релси. Влаковете остават популярен избор за превоз на тежки товари на дълги разстояния и днес. Например, въглищата, които някога са захранвали парни локомотиви, днес се превозват в товарни влакове до електроцентрали, където се използват за произвеждане на електричество.

Колкото до хората, те все повече предпочитат удобството на личния си автомобил и все пак влаковете са страхотни, помолете родителите си някой път да пътувате с влак и ще видите колко е интересно!

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град