интересно

Начало | интересно | Колко важна е закуската? Прочетете и всичко за нея научете!

Колко важна е закуската? Прочетете и всичко за нея научете!

Аз детето | 2020-01-06

Колко важна е закуската? Прочетете и всичко за нея научете!

Мекици, принцеси с кайма, варени яйца, висока купчина с палачинки с много ягодово сладко или пък с още повече сирене и шунка. Мммм... Какво закусихте днес? Нали не сте пропуснали да хапнете нещо вкусно, все пак всеки знае, че сутрешното хапване е най-важното за целия ден. Или пък не е? Години наред хората говорят за важността на закуската. Те изброяват нейните предимства. Те твърдят, че яденето на закуска е почти най-здравословното нещо, което можете да направите за себе си. Въпреки това, доказателствата, стоящи зад твърдението, невинаги са налице. Всъщност различните проучвания дават различни резултати. В някои случаи експертите установяват, че хората, които закусват, вероятно имат по-здравословно тегло, повече енергия и по-добро настроение през целия ден. Но резултатите от други изследвания дават същите резултати при пропускане на закуската.

Много експерти заключават, че това, което ядете за закуска, е много по-важно от това, което по принцип ядете по-често. Една добра закуска трябва да има много протеини и здравословни мазнини. Това означава, че храни като яйца, кисело мляко, плодове и зеленчуци са чудесни възможности. Храни с много високо съдържание на захар – като сладкиши и понички – често са по-нездравословни от това просто да пропуснете напълно закуската. Това означава ли, че никой никога не трябва да яде палачинки сутрин? Разбира се, че не! Сладките храни за закуска са си полезни, стига да не прекаляваме с тях. Това просто означава, че те не са най-здравословният избор за всяка закуска. Палачинки, кифли и гевреци са чудесни за специални дни като неделя или празници.

Но какво ако не сте гладни сутрин? Някои хора просто не са гладни, когато се събудят, и това е добре. В много случаи е напълно здравословно да пропуснете закуската, ако не сте гладни. Най-важното, което трябва да спазвате е първото хранене, което ядете всеки ден да бъде здравословно. В крайна сметка, закуската не винаги е била широко разпространена практика, както днес. Преди много години даже било доста необичайно някой да яде закуска.

Това започнало да се променя през 14 век. Работниците в европейските ферми започнали да се събират за сутрешна закуска преди дългия работен ден. Занаятчиите и работниците също закусвали през 1500 година. По-късно членовете на аристокрацията започнали да ядат закуска и практиката продължила да се разпространява. Днес много хора по света ядат закуска. Вашето семейство започва ли деня със сутрешно хранене? Имате ли любима храна за закуска? Или бихте предпочели да изчакате до обяд? Каквато и да е сутрешната ви рутина, надяваме се да ви помогне да започнете всеки ден здрави и щастливи.

Какво можете да хапнете за закуска? Ето някои идеи от нас:
Най-интересните детски закуски по света
Сладолед на закуска... Да – с тази интересна рецепта е напълно позволено!
Весели сандвичи направете и закуската си подсладете!
Бърза и вкусна закуска с овесени ядки за успешен старт на деня
Омлет за вкусна семейна закуска



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град