приказки народни

Начало | приказки народни | Котаракът, който искал да става хаджия

Котаракът, който искал да става хаджия

| 2015-01-10

Котаракът, който искал да става хаджия

Един котарак повикал и събрал всички мишки. Казал им, че е решил да ходи на хаджилък и затова иска да се опрости с тях и да го изпратят на дългия път с добри пожелания. Мишките се събрали, ала никоя не посмяла да се доближи до котарака, да му продума дума. А най-малките мишленца стояли най-накрай и гледали страшния котарак: той имал дълги мустаци, остри зъби и нокти.
Котаракът, като видял, че мишките се страхуват, взел да ги успокоява:
— Мили мои приятели мишки, мили мишленца, стига ни толкова омраза и ненавист. Стига сме враждували помежду си. Хайде да си простим грешките и да се разделим като приятели. Аз отивам на далечен път, решил съм да ставам хаджия и кой знае дали ще се върна! А за да бъде добър и лек пътят ми, трябва да имам праведна душица. Грешил съм само с вас и затова вие ми простете грешките.
Още и неиздумал котаракът, и един стар мишок извикал:
— Около дупката, мишки, около дупката! Както мърдат мустаците на този котарак, не му приляга да става хаджия. Пазете се!
Мишките, като чули думите на най-стария и мъдър измежду тях, шмугнали се бързо в дупките и котаракът останал сам–самичък да гледа след тях и да се чуди. Той се ядосвал на страхливите мишки, че така бързо побягнали и не дочакали острите му нокти.



Коментари
6 коментара

Богдана Иванова, ,

Публикувано на 21.07.2015

най хубавата приказка

дидо хиколов, 12 г.,

Публикувано на 30.11.2015

туй народна приказка ли е

Ваня Романска, 57 г.,

Публикувано на 18.01.2016

риказката беше забавна☺

Теодор а Теодора Василева Паунова, дете г.,

Публикувано на 06.05.2016

Аз съм Теди и съм на 8години Котаракат в Чизми исал да успукои мишките но един стар мишок и,казал да се прибират мишките в дупките си другото не прочетох защото е много дълго аз мога да чета ама имам друга работа беше много хубава приказката.

Теди , ,

Публикувано на 06.05.2016

Какво съощение

Ели Димитрова, 8 г.,

Публикувано на 25.03.2017

Не съм знаела че котарака чизми е. Наровна прикаската но питах мама дали е наистена че е наровна приказка и тя ми каза да вярное но тя е много хубава и интересна и хора ако имате време го прочетете а може и на децко и ас се казвам Ели и съм на 8 години

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град