България

Начало | България | Мелнишките пирамиди – най-голямата гордост на най-малкия град в България

Мелнишките пирамиди – най-голямата гордост на най-малкия град в България

Аз детето | 2019-11-06

Мелнишките пирамиди – най-голямата гордост на най-малкия град в България

В подножието на Пирин, в близост до град Мелник се намира една от най-големите забележителности на България, в иначе малкото градче. От векове наред огромни и още по-интересни и изящни скални форми се извисяват над града. Те са известни в целия свят под името Мелнишките пирамиди и хиляди туристи от България и чужбина идват да се дивят на формите им. Скалната забележителност е внушителна, както заради несравнимата си красота, така и заради внушителните си размери. Целият район е богат на най-разнообразни скални образувания, уникални по своята същност. Релефът на пирамидите е нетипичен и също представлява изключителен интерес за любителите на природата.

Сформирането на Мелнишките пирамиди започва още преди 4-5 милиона години. Тогава на мястото на днешната Санданско-Петричка котловина се е разпростирало обширно плитко езеро. С течение на времето по дъното му са се утаили глинесто-песъчливи материали. В един по-късен етап, в резултат на земните размествания и природни влияния започват да се оформят планините Пирин, Беласица и Огражден. Издигащите се планини карат езерните води да се оттичат в южна посока, а в пресушената котловина започнали да се отлагат скални материали и късове, които планинските реки и потоци свличат надолу. Върху езерните пясъчни утайки се образувала дебела наносна покривка около 500-600 метра, която била съставена от слабо споени червеникави конгломерати.

Така в крайна сметка днешните Мелнишки пирамиди са резултат от течащите води, които оформили и издълбали дълбоки скални форми и най-разнообразни фигури. Така постепенно се оформя и крайният вариант на Мелнишките пирамиди, такива, каквито ги виждаме и днес. Тези приказни природни скулптури имат най-различни форми и очертания, наподобяващи скални гъби, купи сено, минарета, алпийски хребети и върхове, мечове, обелиски, пирамиди, готически храмове и други. Особено интересни са четирите пирамиди при село Кърланово – Благоевградска област, които приличат на обелиски, високи над 100 метра, с голи отвесни склонове и недостъпно теме, покрито с тревна растителност. На юг от село Рожен има хиляди големи и малки скални гъби, които също са интересни за туристите.

Един изключително любопитен факт е, че в пясъчните пирамиди край Мелник са издълбани по интересен начин уникални импровизирани изби, в които зрее, отлежава и се съхранява прочутото мелнишко вино. Навярно никъде другаде по света няма толкова интересна технология на винопроизводство, каквато се използва при Мелнишките скали. Този уникален природен феномен в България е обявен за природна забележителност още през 1960 г.

Снимка: Κλέαρχος Π. Καπούτσης Original uploader was Klearchoskapoutsis at el.wikipedia 

Вижте още:
Белоградчишките скали
Мадарският конник – символът на България



Коментари
2 коментара

Виктория Доревска, 9 г.,

Публикувано на 17.03.2016

Това конкурс ли е

От редакцията: Не е, тук освен конкурси понякога пускаме и по нещо, което смятаме, че ще е интересно за четене.

Виктория Доревска, 9 г.,

Публикувано на 17.03.2016

това конкурс ли е

От редакцията: Не е конкурс, тук пишем понякога и неща, които просто смятаме, че ще са интересни.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град