забавна наука

Начало | забавна наука | Наистина ли няма две еднакви снежинки и защо стават толкова различни?

Наистина ли няма две еднакви снежинки и защо стават толкова различни?

Аз детето | 2019-12-27

Наистина ли няма две еднакви снежинки и защо стават толкова различни?

Обичате ли да гледате как вали сняг в студен зимен ден? Ние обожаваме да отпиваме от чаша с горещо какао, докато гледаме как снежинките се трупат отвън. И да си представяме как утре, когато е натрупало ще правим снежни човеци, ще отпечатваме снежни ангели и ще се замеряме със снежни топки! Снежните дни могат да бъдат много забавни. Снежинките обаче са уникални и интересни и с нещо друго. Чували ли сте някога, че няма две еднакви? Е, това не е съвсем вярно. Шансът да намерите „снежинки близнаци“ обаче е много, много, много малък. Учените казват, че шансовете две снежинки да си приличат точно са около 1 на 1 милион трилиона. Това е цифрата 1 последвано от 18 нули, така че е много малко вероятно! Метеоролозите смятат, че има 1 трилион, трилион, трилион (единица с 36 нули!) видове снежинки.

Доста е невероятно като се има предвид, че на практика снежинките са просто ледени кристали, водна пара и прах. Ледените кристали се образуват като водна пара замръзва върху мъничка прашинка. Всъщност тази прашинка, може да е не само от мокра пръст, но и вулканична пепел или дори метеори. Сигурно вече знаете, че снегът се образува високо в небето, в много студени облаци. Докато капчиците вода се прикрепят към ледените кристали, те замръзват, създавайки още по-голям леден кристал. Във всеки кристал молекулите се подреждат по образец. В ледените кристали водните молекули се редят и образуват шестстранна форма, наречена шестоъгълник. Ето защо всички снежинки са с шест страни. Температурата на облака обаче определя формата на ледения кристал. По същия начин количеството влага в облака определя размера на ледения кристал. Повече влага ще създаде по-голям кристал. Когато няколко ледени кристала се слепят, те образуват снежинка.

Докато снежинките се носят във въздуха или по-скоро падат от небето на земята те се въртят и носят в различни посоки. Всяка снежинка пада и преминава през облаци с различни температури и нива на влага. Това оформя всяка снежинка по различен начин. Така две снежинки от един и същ облак ще имат различни размери и форми поради различните си пътувания до земята. Може никога да не намерите идентична двойка снежинки, но те могат да бъдат групирани по прилики в техните модели. Хората, които изучават снежинките, ги групират във форми като звездна, папратна, игла и много други. Следващия път, когато сте навън и вали сняг, опитайте се да хванете снежинки, за да ги разгледате. Но внимавайте! Снежинките са деликатни и се топят лесно.

Все пак да видите една снежинка отблизо си струва усилията. Може просто да намерите нова форма, която никога не е виждана досега! За да ви го докажем вижте и нашия зимен фотопоглед с най-красивите снежинки, които някога сте виждали!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град