География

Начало | География | Наистина ли Сахара някога е била зелен оазис?

Наистина ли Сахара някога е била зелен оазис?

Аз детето | 2022-03-17

Наистина ли Сахара някога е била зелен оазис?

Къде можете да намерите кактуси, пясъчни дюни и безкрайна горещина? Какво ще кажете за камили и пясък докъдето ти стига погледът? Ако си мислите за думата „пустиня“ – точно нея търсим. Пустинята е място, в което пада по-малко от 200 милиметра дъжд на година. Земята е дом на много такива места. Например Долината на смъртта в Америка и пустинята Гоби в Азия. И не всички пустини са горещи. Антарктида и Арктика също имат пустини, но студени! Но днес ще ви разкажем нещо наистина любопитно за може би най-известната пустиня от всички: Сахара.

Пустинята Сахара обхваща голяма част от Северна Африка. И е огромна! Това е третата по големина пустиня в света, точно зад пустините в Антарктика и Арктика. Всъщност Сахара е почти толкова голяма, колкото целите Съединени щати. Днес няма да намерите много хора, живеещи в Сахара. Тя е дом на по-малко от един човек на квадратен километър. Ще изминете много километри, без да видите и растителен или животински свят. Разбира се, вода почти никъде не може да се намери. Но това невинаги е било така! Преди около 11 000 години Сахара изобщо не била пустиня. Вместо това тя е била обхваната от флора и фауна. В пустинята също така имало и много вода. Но какво е станало? Какво предизвикало буйната, зелена джунгла да се превърне в сухата, покрита с пясък пустош, каквато е днес? Както при повечето добри въпроси и този има повече от един отговор.

Отчасти промяната в Сахара била естествена. Валежите в района никога не са били постоянни, поради промените в земната орбита. Тези промени засягат количеството слънчева енергия, което достига до Сахара. С повече енергия идват и повече валежи в Сахара. И с по-малко енергия – мястото получава по-малко дъжд. Поради тези промени климатът на Сахара винаги е бил непостоянен. Тя се променяла бавно между влажна и суха хиляди години. Обаче между преди 8 000 и 4500 години, това се променя коренно. Районът преминал от влажен в сух много по-бързо от нормалното. Но защо? Учените не са сигурни! Някои експерти смятат, че човешката дейност може да е причинила промяната. Те открили, че докато хората се движели из Сахара, растенията започнали да изчезват. Една от хипотезите е, че ранните хора разрешавали на козите и друг добитък да изяжда цялата растителност. Това довело до по-малко влага в района. Това също предизвикало ерозия на горния слой почва, така че растенията не можели да растат пак. Човешката употреба на огън също може да е помогнала за проблема.

Дали хората са превърнали зелената Сахара в пустиня? Може би. Експертите казват, че трябва да направят повече изследвания, преди да могат да кажат със сигурност. Археолозите обаче са установили, че някога древна африканска цивилизация е превърнала част от Сахара обратно в зелен оазис, макар и само за кратко. Между 1 и 500 г. пр. н. е. Древните хора създали голяма общност в пустинята Сахара. Те дори използвали своето разширено знание за напояване за отглеждане на култури, за да може там отново да има растения. Експертите са открили останките на техните сгради през 2011 г.

Днес пустинята Сахара все още се разраства. Експертите твърдят, че тя е поне с 10 процента по-голяма, отколкото преди век. Изследователите смятат, че около две трети от това увеличаване на пустинята се дължи на естествените промени, докато останалото уголемяване може да бъде причинен от климатичните промени. Дали Сахара някога отново ще бъде зелен оазис? Това със сигурност е възможно. Въпреки това ще са необходими много години човешки усилия, както и естествени промени. Какво мислите, че би било да живеете в зелена Сахара? Какви други пустини бихте преобразили? По-красивата, зелена Земя може да бъде на една ръка разстояние!

Прочетете и още интересни факти за пустините:
Намиб – най-древната пустиня в света
Какво са пустините – определено не това, което много от нас предполагат
Най-уникалните пустини в света
Пустинята Гоби – домът на динозаврите
Уникалните и чудновати растения в пустинята



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град