афиш

Начало | афиш | „Непознатото дете“ на Е. Т. А. Хофман оживява в Столичния куклен театър

„Непознатото дете“ на Е. Т. А. Хофман оживява в Столичния куклен театър

Аз детето | 2019-12-06

„Непознатото дете“ на Е. Т. А. Хофман оживява в Столичния куклен театър

Половин година след като „Непознатото дете“ от Е. Т. А. Хофман беше публикувано за първи път на български език във формат, който обединява литература, музика и изобразително изкуство, на 7 декември ще се състои и дългоочакваната премиера на постановката по книгата на сцената на Столичния куклен театър. Режисьор на едноименното представление, копродукция с издателство „Ентусиаст“ и фондация „Културни перспективи“, е носителката на „Аскеер“ Диана Добрева, която за първи път поема предизвикателството да работи по спектакъл за деца. Драматург на постановката е Ангел Еленков, сценографията е дело на Марина Райчинова, а музиката – на Георги Стрезов.

„Написана преди два века, тази приказна история е едно вечно завръщане към възприятието на света чрез детската чистота и стремежа на вече зрелия човек към изгубения рай. Самото „непознато дете“ е една алегория на недостижимото съвършенство“, споделя Диана Добрева. Според хореографа на постановката Деян Георгиев тази история е всъщност за порасналото дете, което се връща назад в търсене на нещо изгубено, в търсене на абсолютната любов, на детското съзерцание, чрез което се открива красотата на всичко живо.

Представлението проследява приключенията на Феликс и Кристина, братче и сестриче, които срещат в гората чудно дете. Само с едно докосване непознатото дете превръща растенията и животните в техни приятели в игрите, а вятърът – в приключение. За нещастие страховитият магистър Мастилко, цар на гномите, враг на въображението и мечтите, се опитва да развали техните вълшебни весели игри. Ще успее ли той да унищожи царството на непознатото дете?

Премиерните дати на постановката „Непознатото дете“ са на 7, 8 и 21 декември.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град