Vip интервю

Начало | Vip интервю | Невена Басарова-Дичева: „Добрите маниери са създадени, за да ни улесняват в живота и за да ни помагат да общуваме по-добре“

Невена Басарова-Дичева: „Добрите маниери са създадени, за да ни улесняват в живота и за да ни помагат да общуваме по-добре“

Аз детето | 2015-11-26

Невена Басарова-Дичева: „Добрите маниери са създадени, за да ни улесняват в живота и за да ни помагат да общуваме по-добре“

Преди повече от 300 години френският крал Луи XIV заповядал да изградят около кралските палати красиви градини. Много се гордеел с тях и обичал да развежда посетители из алеите за чудесна разходка сред зеленина и цветя! Много скоро обаче кралят се отчаял: неговите гости не умеели да се държат прилично. Вместо да вървят само по алеите, те най-безогледно тъпчели затревените площи. Красивата зелена трева била на път да изчезне и кралят бил принуден да се намеси. Заповядал на градинарите да поставят край всяка зелена морава достатъчно голяма табела с етикет върху нея. На етикета било ясно написано: „Забранено е разхождането по тревата. Всеки е длъжен да спазва този етикет!“ Придворните се съобразили с кралската заповед и престанали да се разхождат по тревата. Така започнала историята на етикета. В наши дни думата етикет е придобила значение на правила, които определят как трябва да се държим в обществото. Затова е много важно да се научим на етикет, още от малки.

Но как да стане това? Много лесно, можете да се запишете в Първата детска академия за добри обноски например. За да разберем повече за нея както и защо са толкова важни обноските и повече за академията Невена Басарова-Дичева, управител на академията, ни даде това специално интервю.

Какво представлява Детската академия за добри обноски?

Първа детска академия за добри обноски е място, където чрез игри и забавления и с увлекателни истории децата се учат на важни неща – как да се държат в обществото, да спазват добрите маниери, да общуват по най-добрия начин, да бъдат адаптивни, но и достатъчно изявени. И нещо по-важно – място, където помагаме на родителите да направят своите малчугани успешни личности. Защото добрите обноски са видимата част на успеха в кариерата и в живота.

Как ви хрумна идеята за създаването й?

Хрумна – едва ли, беше достатъчно осмислено. Много лични наблюдения през годините, още повече откакто имам и син, ме убедиха, че ползите от добрите обноски са големи. Така се роди желанието да ги направя част от живота на децата. Хубавите и добре подбрани думи и движения отварят вратите пред новите възможности, създават приятелства. И да, сбъдват желания.

Откога работи и колко деца я посещават, има ли интерес?

Академията е съвсем нова, обучението на първата група деца започна от средата на октомври. Работим с малка група деца, няма как да е иначе, но вече получаваме много запитвания за следващия курс. Този интерес, а и обратната връзка от родителите, определено са окуражаващи.

На каква възраст са децата в детската академия за добри обноски?

Групите са за деца от 5 до 10-годишна възраст, това е най-доброто време, в което уменията могат да се усвоят.

На какво учите децата?

Да постигат целите си и да общуват с лекота. Освен с постиженията си, успешните хора се отличават от останалите и в детайлите – във външния вид, в думите, които използват, в цялостния стил на поведение и общуване. Те избират подходящо поведение и облекло едва ли не почти инстинктивно, защото са научени да го правят. Именно затова е важно децата още отрано да се учат на три групи умения. Това са комуникационните умения – да се изразяват по най-добрия и правилен начин, да отстояват себе си и да показват любезно несъгласие, да създават приятелства; уменията за поведение в различни ситуации – да общуват официално, да се държат подобаващо на различни обществени места, да подбират подходящи за конкретен случай дрехи и умения за поведението вкъщи и на маса – да се хранят правилно и да използват прибори, да приготвят ястия. Това правим в детската академия.

Как минава един урок в академията?

Както изискват добрите обноски, започваме и приключваме точно навреме. Но може би трябва да го удължа, защото времето минава неусетно, а децата продължават да питат. Иначе учим и играем игри според темата на деня – Италия, поведение в кино или на театър и други.

Как провокирате интереса на децата към добри обноски?

В Академията провокираме интереса им с игри и ги учим по начин, по който лесно могат да запомнят и възпроизведат наученото. А на децата им харесва – както всички нас, те обичат да са ценени и уважавани, да са новатори, да са първи и да са най-добрите.

Защо според вас добрите маниери са важни?

Често сравнявам правилата за добро поведение с правилата за движение по пътищата. Едните са важни, за да избегнем инцидент на пътя, а другите – за да не изпадаме в конфузни ситуации с хората около нас. Добрите маниери са създадени, за да ни улесняват в живота и за да ни помагат да общуваме по-добре. Усмихнатото, учтиво и възпитано дете е по-добре прието от своите връстници, то успешно и с лекота общува с тях, буди доверие у възрастните и се чувства уверено и спокойно.

Откога е добре да се възпитава детето на добри маниери?

Добрите маниери започват с личния пример на родителите. Тоест – възпитанието, формирането на отношение към тях започват от най-ранно детство. Много по-трудно е да превъзпиташ едно дете, отколкото да го възпиташ от самото начало в духа на добрите обноски.

Кои са основните добри обноски, които трябва да знае едно дете?

Може би най-важното е как да общува и да създава приятелства. И, разбира се, как да поздравява възрастните и своите приятелчета, как да се храни, как да се държи на различни места, как да се облича, как да показва уважение към другите, към техните различия. А също и да опазва природата.

Смятате ли, че подобни уроци трябва да има и в училище и детската градина?

Чудесно би било да има, макар че знаем как училищата и детските градини имат достатъчно много образователна и възпитателна работа с децата. Факт е, че директори на училища и детски градини имат желание да правят съвместни проекти с академията.

Според вас родителите обръщат ли достатъчно внимание на децата си по добри обноски?

Родителите обръщат внимание на децата колкото искат, но и колкото времето им позволява. Ежедневието ни е изключително напрегнато и динамично, а като родители имаме и чисто битови ангажименти. Освен това доста родители на децата в Академията и други познати ми споделят, че по отношение добрите обноски те самите не познават много от детайлите.

Кой се обучава по-лесно, момичета или момчета?

Момичетата са по-емоционални, а момчетата по-прилежни, но не мога да кажа кои са по-добрите. Едните са дами, другите са кавалери, но всеки от тях и всеки от нас носи своята индивидуалност.

Бихте ли отправили послание към читателите на Az-deteto.bg?

Франклин Рузвелт има една чудесна мисъл – „Може да няма как да подготвим бъдещето за децата си, но можем да подготвим децата си за бъдещето.“ Вярвам, че всеки родител им го дължи. Затова нека си пожелаем да намираме повече време за игри и общуване с децата си, а по-нататък – да ги видим като успешни личности.

Източник на информация: kids-academy.bg, снимки: Невена Басарова-Дичева



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град