География

Начало | География | Подводен свят: най-красивите аквариуми в света

Подводен свят: най-красивите аквариуми в света

Аз детето | 2021-09-09

Подводен свят: най-красивите аквариуми в света

Ако някой ви каже, че под водата има само скали, пясък и няколко водорасли и тук-там две-три рибки, не го слушайте – той много греши. И не говорим за дъното на калната локва на улицата или басейна, а за истинския подводен свят – онзи дълбоко под големите вълни в морето и още по дълбоко под солената вода на океаните. В океаните има повече чудеса, отколкото на сушата – това може да ви каже всеки опитен водолаз, а имайте предвид, че дори водолазите не са успели все още да се спуснат до най-дълбоките точки на някои от водните басейни по света. Затова не е чудно, че с огромно възхищение всеки от нас гледа аквариумите. Дори и да нямате свой собствен, сигурно когато отидете в зоопарка отделяте поне по 10 минути, за да позяпате рибките и да видите колко интересни, шарени и различни да са те. Големи и малки, с по-ярки цветове или по-бледи.

Сигурно не знаете, ама не само вие обичате да гледате аквариуми. Такива е имало още и в древен Рим, макар тогава римляните да са съхранявали малки мраморни резервоари под леглата си с няколко рибки вътре, на които тайно се възхищавали преди сън и почивка. Знаете ли, че първият наистина голям аквариум е отворен в Лондонската зоологическа градина през 1853 година и от тогава до сега привлича хиляди хора ежедневно, които искат да се докоснат до чудесата на подводния свят. Макар да не могат да се сравняват с истинското изживяване, големите аквариуми предават красотата на морския живот възможно най-близко. Това е идеален начин да наблюдавате отблизо морските създания, без да е нужно дори да се намокрите.

Аквариумът в Пърт, Западна Австралия

Западноавстралийският аквариум е огромен. Основният резервоар побира 3 000 000 литра морска вода и е един от най-големите в света. Австралийските крайбрежни твари са основната забележителност тук – скатове, китови акули, крокодили и сиви акули. Ако не ви стига да наблюдавате отвън, срещу заплащане можете да се гмурнете и да разгледате аквариума отвътре.

Тюркоазеният аквариум в Истанбул

Открит през 2009 г., Тюркоазеният аквариум се намира в търговски център Форум в Истанбул. Финансиран е с обществени средства и в него могат да бъдат видени много различни животни. 30-те изложбени зали са разделени на различни зони, посветени на тропическите морета, дъждовните гори и блатата. От пирани до тигрови акули, в аквариума са събрани повече от 10 000 животни. Разполага също така с подводен тунел с дължина 80 метра.

Аквариумът в Окинава

Отворен през 2002 г. като част от огромен парк, аквариумът в Окинава е един от най-забележителните в света. Основната атракция е резервоарът Курошио, който побира около 7 500 000 литра вода. Стъкленият панел на аквариума преди е бил най-големият в света.

Аквариумът в залива Монтерей, Калифорния

Тюлени, медузи, змиорки, сардини и акули са сред обитателите на един от най-красивите аквариуми в Америка. Открит през 1984 г., в него живеят много застрашени от изчезване видове. Два огромни резервоара са централната атракция в комплекса. Първият е висок 10 метра и е посветен на крайбрежния живот в Калифорния, докато вторият е още по-голям и представя множество други видове. Общо обитателите на аквариума са около 35 000 от 600 вида.

Морски свят „Ушака“ в Дърбан, Република Южна Африка

Ушака не е просто аквариум, а цял тематичен парк. Комплексът се състои от 32 резервоара с милиони литри вода. Там живеят много същества, включително морски кончета, делфини и акули. Има също много магазинчета, кафенета и ресторанти, включително един специален, където хората могат да се наслаждават на храната си, обградени от огромни акули.

Океанографски парк, Валенсия

Част от комплекс, наречен Град на изкуствата и науките във Валенсия, Океанографският парк е огромен. В него са поместени някои от най-големите и невероятни аквариуми в Европа. С 9 подводни кули, комплексът е дом на 45 000 морски животни от 500 вида.

„SEA“ в Сингапур

Аквариумът в Югоизточна Азия отваря през 2012 г. и е вторият най-голям в света. Част е от по-голям комплекс и побира 45 милиона литра вода, в която живеят стотици хиляди животни от 800 вида. Основните атракции са скатове, делфини, раковинена риба чук, японския рак паяк. Стъкленият му панел е вторият най-голям в света.

Сега остава да ви пожелаем един ден да можете да ги посетите всичките!

Снимки: Reuters

Вижте още:
Риби, съвременници на динозаврите, плуват в най-големия сладководен аквариум в България
Вижте най-скъпата аквариумна риба в света
Най-новата мода: медуза за домашен любимец



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град