афиш

Начало | афиш | Приказният „Пинокио“ на Старозагорската опера гостува в София

Приказният „Пинокио“ на Старозагорската опера гостува в София

Аз детето | 2016-05-26

Приказният „Пинокио“ на Старозагорската опера гостува в София

Държавна опера-Стара Загора ще представи на 28 май, събота от 11 часа на сцената на Младежкия театър „Николай Бинев“ в София най-новия си приказен спектакъл на операта за деца и възрастни „Пинокио“ от Александър Йосифов. Историята за приключенията на любимеца на много поколения зрители ще оживее сред пищни декори и в красиви костюми, които изцяло са дело на младия и талантлив режисьор, сценограф и костюмограф Денис Иванов. Неговият режисьорски разказ е насочен не само към най-малките зрители, а и към всички възрастни, на които не са им чужди вечните теми за позабравените общочовешки ценности.

Героят на Карло Колоди Пинокио отпразнува през 2015 година своя 145-ти рожден ден. А точно преди 20 години големият български композитор Александър Йосифов е написал своята опера за деца „Чудните приключения на Пинокио в незнайния град“. Премиерата се е състояла на 7 май 1997 г. на сцената на Държавна опера – Стара Загора и това е първата постановка в страната. На 5 декември 2015 година Държавна опера-Стара Загора представи своята нова сценична версия на операта за деца и възрастни „Пинокио“.

Мелодичната музика на „Пинокио“, запомнящите се диалози на героите, забавният сюжет и мъдри послания определят дълголетието на творбата. В спектакъла участват солисти, хор и Камерен оркестър на Държавна опера-Стара Загора, ученици от НУМСИ „Христина Морфова“. Диригент Младен Станев. Акомпанимент на пиано Полина Влахова.

Из режисьорската тетрадка на Денис Иванов

„Пинокио“ е една от безсмъртните приказки, която всяко дете от всички поколения по целия свят познава и обича. Още от написването си през 1880 тя е многократно преиздавана и превеждана в цял свят. Безбройни са и филмовите ѝ адаптации – и като анимация, и като игрален филм.

Аз самият като дете имах късмета да попадна на издание „Dami Editore, Milano“ 1989 с много красиви илюстрации от Тони Улф, за което съм благодарен, защото цялостното ми възприятие на тази история е проектирано от тези илюстрации – което е най-важното за детската аудитория. Защото най-мъчно се прави каквото и да е направление, стил и жанр, щом е предназначено за деца – детската сетивност е много по-чувствителна и по-изразена от тази на възрастните, децата не търпят фалш, условност и невнимание и реагират на всичко първосигнално и искрено.

Именно тези съображения ме мотивираха при работата ми над това заглавие. Защото от позицията на режисьора – „разказвачът“ на спектакъла съм изправен пред тази отговорност: Да съчетая историята на Карло Колоди, с музиката и либретото на Александър Йосифов и така през призмата на собствената ми фантазия да намеря „своята“ история на Пинокио и да я представя пред едно поколение на което, за съжаление са чужди играта на улицата, четенето на книги и живото общуване, присъщи на моето и особено на предходните поколения. Да разкрия чрез сценографията, костюмите и реквизита един свят – старинен, приказен свят, за чието съществуване днешните деца дори и не подозират, защото нито една от съвременните технологии не им го представя. Да актуализирам, доколкото е възможно героите, за да ги направя по-достъпни за децата, да осъвременя взаимоотношенията и цялостния „език“ на представлението и да му добавя динамиката и напрежението, с които, пак за съжаление, са закърмени днешните деца.

Именно затова изградих концепцията си на базата на семиотиката и метафората. Всичко в представлението носи определена абстрактност и модернизъм, които са в хармония и дори допълват драматургията на произведението. Избегнал съм всички клишета, „норми“ и пр., които режисьорите ползват в детските заглавия, избегнал съм абсолютно всякакъв вид „бутафорност“, от която страдат повечето представления от този жанр. Разгледал съм героите персонално и съм им предал характерните черти на съвременната нравствена система. Постарал съм се да адаптирам представлението така, че да няма възрастов праг за публиката, т. е. идейните ми послания да имат приложимост и актуалност както сред децата, така и сред техните придружители – възрастните...

Билети На касата на Младежки театър. Телефони за повече информация: 02 988 1753 / 02 9394059.

Снимки: Операта в Стара Загора



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град