любопитно

Начало | любопитно | Рисувайте с прежда, създайте гоблен – интересно е!

Рисувайте с прежда, създайте гоблен – интересно е!

Аз детето | 2020-08-18

Рисувайте с прежда, създайте гоблен – интересно е!

Ако някой ви помоли да нарисувате негов портрет или пък пейзаж, кое е първото нещо към което бихте посегнали? Пастели? Цветни моливи? Маркери? Тебешир? Водни боички? Това вероятно са някои от инструментите за рисуване с които винаги рисувате. Но какво ще кажете за прежда и игла? Да, с тях също може да се рисува! Рисуването с конци или прежда може да приеме много и различни форми и се получава истинско различно и красиво произведение на изкуството.

Използването на игли и конец за създаване на произведения на изкуството има дълга история. Преди стотици години в средновековна Европа на стените на всички богаташи са били опънати големи тъкани с красиви изображения. Някои от тях са съставяли една голяма картина от стотици части. Тези произведения на изкуството с нишки разказвали велики истории и се наричали гоблени. Един известен пример за този вид изкуство е гобленът „Bayeux“. Дълъг над 70 метра, той изобразява норманското завоевание на Англия. Основната му фигура е Уилям Завоевателят. Гоблените били ценни произведения на изкуството, защото можели да се преместват лесно и да се показват на много места. Те също могат да бъдат вградени във възглавници, одеяла и столове.

Освен това в гоблените могат да се използват много различни цветове конец. Нишките също могат да бъдат смесени и наслоени в три измерения. Тези уникални характеристики ги правят да изглеждат оригинално и да се различават от всяка друга форма на изкуство. Когато се показват в различни светлини, техните цветове и текстури могат да придобият различни качества от различни ъгли. Гоблените могат да бъдат толкова интригуващи, колкото всяка картина. И все пак рисуването с конец не е лесна задача. В крайна сметка не можете просто да изтриете грешката например! Художниците с конци са много умели да използват своите инструменти – игли, конец, връв, прежда за създаване на рисунки. Много от тях изглеждат така, сякаш биха могли да бъдат нарисувани с молив.

Някои художници с нишки дори са извели творчеството на съвсем ново ниво. Художникът от Торонто Аманда Маккавър създава рисунки с нишки, които сякаш плават във въздуха. Как го прави? Тя използва тъкан, която се разтваря във вода. След като създаде своя гоблен точно както тя иска, тя разтваря тъканта, оставяйки рисунка, състояща се само от конец, окачен във въздуха!

Виждали ли сте някога гоблен? Искате ли да направите свое собствено изкуство от нишки? Никога не е късно да започнете да практикувате нов занаят!

Вижте още:
С конец, малко памук и симпатични гъсенички настава истинска забава



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град