фокуси

Начало | фокуси | Странното домино

Странното домино

Аз детето | 2015-05-02

Странното домино

Някога играли ли сте на домино? Това е онази игра с плочките с точки :-). За нас тя е много странна, защото е хем забавна, хем понякога леко глупава. Но това е интересна, полезна и образователна игра, която помага за разбирането и научаването на математически понятия, развива математическото мислене и способността за справяне с различни проблеми.
Правилата на играта са много лесни:
Играта се състои от 55 дървени плочки. Всяка е разделена на две квадратчета, в които има или празно поле, или от 1 до 9 бели точки.
Целта на играта е всеки играч да успее да подреди всичките си плочки (в съответствие с определени правила), като същевременно съумее да блокира подреждането на плочките на противника.

Странно, нали? Сега обаче с вас няма да играем на домино, а ще го направим още по-чудно с интересен фокус с домино. Той е и много лесен, защото за него ще ви трябва само домино. След като зададете няколко въпроса на избран човек от публиката, внимателно избирате една-единствена плочка от доминото и я оставяте настрана. След това молите същия зрител да вземе останалата част от доминото и да го подреди така, все едно, че играе. След като той е готов с това, остава само вашата плочка, необходима за края. И тук идва най-интересното, оказва се, че плочката домино, която вие по-рано сте взели, съвпада точно с правилата на играта на зрителя. Как става това, при положение, че дори не сте знаели как точно ще ги подреди. Сега ще видите.


Този фокус не се нуждае от никаква предварителна подготовка, а може би само от една-две тренировки.

Попитайте зрителя някои въпроси, като например:
"Какъв е любимият ти цвят?"
"Обичате ли да готвите?"
"Кой е любимият ти филм?"
(Това са неуместни въпроси, които са предназначени, само за да направите истинския трик.)
Докато той отговаря на въпросите, погледнете замислено и след това изберете една-единствена плочка от доминото. Направете го да изглежда така, сякаш внимателно разглеждате доминото. За по-достоверно можете дори да смените избора си бързо няколко пъти. Всъщност, вие сте свободни да изберете която и да е плочка от доминото и това коя сте избрали няма значение.
След като сте взели плочката, обърнете я с лицевата страна надолу, така че да не се виждат точките и я оставете настрани. След като зрителят подреди всички други, се оказва, че точно частта, която сте взели трябва да завърши играта по правилата.

Тайната на фокуса е много проста: пълният набор от доминото, тоест всички плочки от него са направени така, че както и да ги наредите, винаги последната, която остава си пасва точно с предпоследната.

Е кажете не е ли доминото наистина странна игра?

Снимка: freeimages.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град