За родители

Начало | За родители | Тормоз в училище: какво да правим, когато детето е побойникът?

Тормоз в училище: какво да правим, когато детето е побойникът?

Аз детето | 2022-11-26

Тормоз в училище: какво да правим, когато детето е побойникът?

Обикновено започва с телефонно обаждане от училището: „Вашето дете тормози съучениците си. Елате да поговорим и вземете мерки“. „Деветдесет и девет процента от родителите ще кажат „Няма начин, не и моето дете, това не е вярно.“ казва Дженифър Кенън, семеен терапевт в Нюпорт Бийч, Калифорния. „Но всяко дете е способно да тормози, дори и детето, което смятате за ангел.“ Така че защо децата тормозят другите? Роналд Мах, семеен терапевт и автор на книгата „Всичко за тормоза в училище“ казва, че има две основни причини за такова поведение. Първата е, че по този начин децата чувстват, че ще станат по-популярни и останалите ще им се възхищават, а втората е, че децата, които изпитват някакво лишение в семейството (при това не материално, а духовно) се опитват, макар и подсъзнателно, да го запълнят като тормозят по-слабите от тях. Децата също всеки ден наблюдават примери за подобно поведение чрез медии, телевизионни риалити шоута, други деца в училище и дори семейна динамика. Така че какво да направите ако разберете, че вашето дете тормози другите?

Първо, поемете дълбоко дъх, научете подробности за това какво точно се е получило и уведомете училището, че искате да работите заедно за положителен резултат. И се опитайте да разберете дали някой от преподавателите не се държи по-различно с вашето дете, защото често има и такива случаи. Например, някои данни показват, че учениците с увреждания понякога са дисциплинирани много по-често и по-грубо, отколкото останалите. Затова преценете действията на детето си, без да бързате и се съсредоточете върху разбирането на поведението, което е свързано с действията му, преди да вземете решение за подходящите последици. Добрата новина е, че децата не са лоши по природа и често това, че тормозят другите е свързано с емоции, които самите те изпитват, но не знаят как да се справят с тях. А такова поведение лесно може да бъде преодоляно, стига да знаете какви чувства изпитва хлапето и защо точно го прави! Ето четири начина от Роланд Мах с които да започнете, за да разберете къде се крие коренът на проблема.

Обсъдете конкретната случка

Седнете с детето си, говорете със спокоен тон и го попитайте какво се е случило и защо се е държало по определен начин. Бъдете добър слушател и избягвайте да вменявате чувство на вина на този етап. Децата трябва да разберат, че е добре да признаят, че са направили грешка. След което задайте въпроси, които да помогнат на детето да разбере как поведението му се отразява на другите: „Това, което направи беше ли хубаво? Нарани ли някого? Би ли искал някой да направи това на теб?“ Наблегнете на справедливото отношение към всички хора, като казвате: „Ние не се държим по този начин в това семейство, защото уважаваме другите хора и не искаме другите да се отнасят с нас по този начин“, съветва Мах.

Обяснете последствията

Помогнете на детето си да разбере, че е отговорно за своите действия. Обяснете му какво изпитва другото дете след като е било тормозено, как ще му се отрази това на личността и живота. След това превърнете инцидента на тормоз във възприемчив момент, като обсъдите положителни начини, по които детето ви може да се справи с бъдещи ситуации, водещи до добри последствия. Накарайте детето си да напише разказ или просто да поговорите за това какво би било да се „намираш в обувките на другото дете“, а защо не и да напише писмо за извинение на съученика си.

Бъдете активни в работата по проблема с директор, преподаватели и всички в училището

„Училищният персонал работи най-добре, когато видят, че родителите искрено искат да подобрят ситуацията. Не чувствайте, че ще бъдете оценени като лош родител. Да отглеждаш и възпитаваш деца особено в днешно време е трудно и всеки го знае“, казва Роланд. Затова не се страхувайте да работите с училището, за да помогнете на детето си да се научи на добро поведение и да разбере, че е направило нещо лошо“. Започнете с учителя на детето си и след това се срещнете с директора, училищния съветник и родителите на другото хлапе, за да измислите план, който да помогне на детето ви да спре да тормози.

Изградете социални и емоционални умения у детето

Помогнете на детето си да изгради умения за разрешаване на конфликти и справяне с трудни ситуации без агресия. Социалното и емоционално обучение включва самоосъзнаване, самоуправление, устойчивост и отговорно вземане на решения. Запишете детето на спорт, където то ще може да се забавлява и да изразходва излишната си енергия с връстници, като в същото време ще се научи как да общува и да работи в екип. Подобряването на тези умения сега, докато детето ви е в училище, ще бъде подарък за цял живот.

Прочетете още:
Тормоз в училище: полезни съвети за родителите
Три интересни игри срещу тормоза в училище
УНИЦЕФ съветва: видовете насилие в училище и как да ги разпознаваме



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град