любопитно

Начало | любопитно | Вие видяхте ли ги? 19 от сателитите на Илон Мъск прелетяха и през небето над България

Вие видяхте ли ги? 19 от сателитите на Илон Мъск прелетяха и през небето над България

Аз детето | 2020-04-21

Вие видяхте ли ги? 19 от сателитите на Илон Мъск прелетяха и през небето над България

Десетки сателити, изстреляни от компанията на Илон Мъск, преминаха над територията на България на 18-и април. Видяхте ли ги? Те изглеждаха като малки светли точки в небето или пък линии. Много хора си помислиха дори, че са извънземни, но... не и този път! Това е проектът „Старлинк“, който предвижда осигуряването на достъп до високоскоростен интернет от космоса. В орбита до края на март бяха изведени 300 спътника, като се очаква броят им да се увеличи и евентуално да достигне до 42 000. Леле!

Сателитите се движиха над София от югозапад и продължаваха на североизток. Те са приблизително на 550 километра от земята и можеха да бъдат наблюдавани с невъоръжено око. Движиха се в една линия, представляваха ярки точки. Няколко, които прелетяха над България, за миг бяха осветени от слънчева светлина. Според сайта „Сайънс Нюз“, сателитите, преминали за около 15 минути над нас, са били 19 на брой.

Астрономи от месеци недоволстват, че експериментът на Мъск ще създаде проблеми за наблюдението на звездите. Основателят на „Спейс екс“ успокои преди дни на пресконференция във Вашингтон, че компанията му работи с научната общност да намали отразителната способност на спътниците.

Кой е Илон Мъск можете да научите като кликнете тук! А за какво служат сателитете можете да прочетете тук!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град