забавна наука

Начало | забавна наука | Вижте как се движат обектите в Слънчевата система благодарение на тази интересна интерактивна карта

Вижте как се движат обектите в Слънчевата система благодарение на тази интересна интерактивна карта

Аз детето | 2019-05-01

Вижте как се движат обектите в Слънчевата система благодарение на тази интересна интерактивна карта

Знаете ли, че в момента се движите и то доста бързо? И не – нямаме предвид бързото цъкане по мишката или потропването с крак в такт с музиката, която се чува от компютъра ви! Говорим за движението на планетата Земя и всички нас, които се движим заедно с нея. Стоейки на твърдата земя и най-вече, защото не усещаме движението на планетата ни се струва, че си стоим неподвижно. Но когато погледнем небето – независимо дали през нощта или през деня – виждаме солидните доказателства за непрекъснатото движение. И за нас да знаем, че планетата обикаля около оста си и около Слънцето е все едно да кажем името си. При това не само нашата планета се върти и движи. Всяко нещо е в движение. Марс също, Луната, звездите. Венера и Уран също се движат макар и по-различно от останалите планети. Кое точно е различното можете да прочетете като кликнете точно тук!

Но ако искате да видите как наистина всичко се движи за вас имаме още по-интересно предложение. Една вълнуваща интерактивна карта ще ви покаже. Тя е меко казано страхотна, защото благодарение на нея ще наблюдавате как основните обекти в нашата Слънчева система се движат. Освен това можете да кликнете на всеки обект и да го провлачите ръчно наоколо, за да видите как точно сработва всичко. Къде например е Юпитер, когато Земята направи пълна обиколка около оста си? Знаете ли? Обзалагаме се, че дори учителката ви по човек и природа или физика не знае, но вие лесно ще я впечатлите просто като разгледате картата.

Естествено, картата не е 100 процента точна – орбитите са сбити заедно, а размерът на планетите не е съвсем прецизен. Въпреки това изглежда страхотно, нали? О, нима още не сте видели картата? Ето я точно тук!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град