любопитно

Начало | любопитно | За да сте по-умни яжте зелени зеленчуци!

За да сте по-умни яжте зелени зеленчуци!

Аз детето | 2022-07-11

За да сте по-умни яжте зелени зеленчуци!

Какъв е вашият талант? И не ни казвайте, че нямате такъв! Може да не сте добри певци или да не рисувате красиво, но със сигурност сте изключително добри в нещо, може би просто не сте открили в какво. Опитайте, може пък да сте добри с цифрите или пък думите, чертежите или пък компютрите... А какво ще кажете да сте добри в почти всичко? Това може да се случи ако ядете повече зелени зеленчуци, повтаряме – зелени зеленчуци. И не това не го казваме, защото сме се наговорили с родителите ви. Казваме го, защото това твърдят и учените! Най-умните хора от университета в Пенсилвания са измерили нивата на желязо в мозъка на 1500 деца и младежи на възраст от 8 до 24 години.

Така установили, че тези с недостиг на желязо се справят по-трудно със задачи с разсъждения и пространствено ориентиране, пише БТА. Желязото е необходимо за доброто функциониране на мозъчните клетки. От предишни изследвания е известно, че то е важно не само за физическите функции, но и за умствените. Но как да си набавите желязо? Богати на желязо са тъмнозелените зеленчуци, като спанак, броколи и коприва, както и лещата, бобът, ядките и семената.

Това е! Няма как да ви се размине, броколите сигурно не са от любимите ви, а боба често гледате с пренебрежение, но ако искате да сте по-добри в задачите и да пишете по-бързо домашните ще трябва да им обърнете внимание. А ако искате да са ви вкусни, защо не опитате няколко от нашите рецепти:
Сочно пиле със спанак
Хрупкави спаначени минипици
Най-вкусните спаначени хапки, които ще се харесат и на най-злоядото дете
Апетитни хапки с броколи и сирене
Салата с ябълки и броколи за отличници



Коментари
1 коментар

Марина , 9 г.,

Публикувано на 31.07.2022

Много ми хареса

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град