новини детски

Начало | новини детски | За първи път световноизвестното списание „Тайм“ връчи награда „Дете на годината“

За първи път световноизвестното списание „Тайм“ връчи награда „Дете на годината“

Аз детето | 2020-12-28

За първи път световноизвестното списание „Тайм“ връчи награда „Дете на годината“

Американското списание „Тайм“, което ежегодно избира „Личност на годината“, през тази година създаде нова категория „Дете на годината“. Първата носителка на тази титла е 15-годишната изследователка в областта на високите технологии Гатанджали Рао, съобщава БГНЕС. Новата класация е вдъхновена от успехите на екоактивистката Грета Тунберг, която през 2019-а стана най-младата носителка на титлата „Личност на годината“.

През 2020 г. списанието си партнира с канал Nickelodeon, за да избере Рао от 5000 деца на възраст от 8 до 16 години в категорията „Дете на годината“, което според него трябва да служи като „барометър за оценка на нововъзникващите лидери сред най-младото поколение“. „Списание „Тайм“ избира „Личност на годината“ през последните 92 години. През 2019 г. 16-годишната Грета Тунберг стана най-младата „Личност на годината“ и първата победителка под 25 години. Нейното движение за борба с изменението на климата на фона на други младежки движения през последните години, променящи света, показа, че днес младите хора имат огромно влияние и че използват това влияние, за да формират свят, който отговаря на тяхната визия“, пише редакцията на списанието.

Малките крачки са от огромно значение. Това са обикновени деца, които променят света около себе си по лек, забавен и влиятелен начин“, казва редакторката Андреа Делбанко. Колкото до „Детето на годината“: когато е на 12, тя създава устройство, което по бърз и евтин начин проверява дали водата съдържа олово. Tethys е толкова впечатляващ, че Рао влиза в списъка на най-перспективните млади учени на „Форбс“, спечелва награда от 25 000 долара, а Гугъл иска да снима документален филм за нея. В интервю по Зуум с Анджелина Джоли детето-чудо разказва, че е разработило приложение, улавящо признаци на агресия в онлайн общуването. Kindly е изкуствен интелект, който отсява думи и словосъчетания, които биха могли да бъдат възприети като обида и дава възможност на автора да ги изтрие или редактира преди да ги изпрати. „Тийнейджърите често сме избухливи и резки. Приложението ти дава възможност да премислиш какво си казал и да бъдеш по-внимателен следващия път“, обяснява Гитанджали.

Тийнейджърката също така преподава. Заедно с училища и музеи, тя организира уъркшопове, в които обяснява метода си в пет крачки: наблюдение, търсене на идея, проучване, създаване и комуникация. Вече е имала над 30 000 ученици. Освен учен Гитанджали е и талантлив музикант. Когато е само на 3 години тя пита майка си как би могла да помогне на някой, който боледува и тя ѝ предлага да се научи да свири на пиано.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град