забавна наука

Начало | забавна наука | Защо отрицателните числа трябва да съществуват?

Защо отрицателните числа трябва да съществуват?

Аз детето | 2019-03-13

Защо отрицателните числа трябва да съществуват?

Помните ли кога беше последният път, когато беше толкова студено, че навън температурите бяха отрицателни? Ние го помним много добре, защото точно тогава си бяхме забравили топлите дрехи и зъзнахме цял ден. Надяваме се, че при вас това не се е случвало, но докато си треперехме от студ си зададохме въпроса как въобще може да съществуват минусови температури или дори отрицателни числа изобщо! И знаете ли, въобще не сме първите, които се питаме подобно нещо. Европейските математици отхвърляли отрицателните числа векове. Те смятали, че отрицателните числа нямат смисъл. Въпреки това, хората в Индия и Китай са използвали отрицателни числа от хилядолетия. И в крайна сметка убедили и европейците, че те трябва да съществуват и ето че днес ги използваме активно.

Отрицателните числа имат повече смисъл, ако погледнем цифровата линия. На цифровата линия всички числа отдясно на нулата са положителни. Ако се придвижим наляво от нулата, те стават отрицателни:

Най-често получаваме отрицателно число, като извадим по-голям брой от по-малък. Например, ако извадим девет от осем – изглежда така: 8 – 9 = -1. Това обаче е само черешката на тортата от отрицателни числа. В математиката има и още много правила за използването им. Чували ли сте, че две грешки не правят нещо вярно? Това е така за повечето неща, но не и в математиката. Тук нула и едно отрицателно число са равни на едно положително. Написано математически изглежда така: 0 - -3 = 0 + 3 = 3. Това правило се прилага и при умножение. Когато умножим две отрицателни числа, отговорът е винаги положителен: -5 × -2 = 10

Отрицателните числа може да изглеждат загадъчни в математическите проблеми. За много хора отрицателните числа в реалния свят обаче имат повече смисъл. Помните ли студената сутрин за която говорихме или някой друг студен ден? Отрицателните числа тогава ви помогнаха да разберете колко студено е времето. Помислете за термометъра като цифрова линия. Ако термометърът е в градуси по Целзий, тогава точката на замръзване е 0° C. Ако температурата е -10° C, тогава тя е 10 градуса под нулата. Отрицателните числа се използват не само за това! Изучавали ли сте някога географски карти? Ако е така, може би сте чували за височина. Надморската височина ни казва колко далеч над или под морското равнище е мястото. Например върхът Еверест е на 8 848 метра над морското равнище. От друга страна така наречената Долина на смъртта в Калифорния е една от най-ниските точки в САЩ. Надморската ѝ височина е -85 метра! Това означава, че ако долината е по-близо до океана, то ще е под водата.

Един последен начин да мислим за отрицателните числа е да разгледаме банкова сметка. Когато човек харчи пари, банките използват отрицателни числа за записване на трансакции. Ако човек похарчи 12 лева за билет за кино, билетът за филма ще се покаже на банковата му сметка като отрицателно число (-12). По този начин банката разбира, че трябва да извади 12 лева от сметката. Отрицателните числа понякога са объркващи, когато за първи път научаваме за тях. Правилата могат да бъдат трудни за запомняне! Както всичко останало, разбирането на отрицателните числа става по-лесно с практиката. Можете ли да се сетите за някакви други реални примери в които отрицателните числа са необходими?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град