Растения и животни

Начало | Растения и животни | Защо прасетата обичат калта?

Защо прасетата обичат калта?

Аз детето | 2019-10-31

Защо прасетата обичат калта?

Няма ли да е готино, ако родителите ви ви позволят поне веднъж хубавичко да си поиграете в някоя голяма кална локва – да скачате в нея и да пръскате навсякъде, а защо не и да се овъргаляте хубавичко? В интерес на истината сигурни сме, че всяко дете поне веднъж си е мислело за това. А по-палавите, включително и ние сме се опитвали да го направим, но винаги сме се сблъсквали с голяма караница, която убива цялото удоволствие. Тогава как да не завиждаш на прасетата? За тях не само, че не е забранено да го правят, а дори е обичайно и задължително! От тази гледна точка е готино да си прасе!

Но дали и те мислят така? Дали наистина им харесва да са кални и мръсни през цялото време или просто това е някаква необходимост за тях? Как мислите, защо прасетата обичат да се въргалят в калта? Нека заедно си отговорим на този въпрос!

Както много добре знаете, когато ни е топло ние се потим. Това е необходимо на нашите тела, за да спазват една и съща температура от около 36-37 градуса. Независимо колко топло или студено е навън, тялото ни трябва да поддържа такава температура, за да може да функционира. Потта пък сама по себе си не е нищо друго освен вода и малко соли. Докато се потим водата се изпарява във въздуха и охлажда кожата под нея. За съжаление прасетата нямат същата тази способност като нас и затова не могат да се охлаждат по този начин. Това обаче не им пречи също да им става много горещо, като на всяко живо същество. Но какво могат те да направят тогава, за да се охладят? Познахте: въргалят се в калта!

Може би сега ще си кажете, защо тогава просто не се къпят само във вода. Затова също си има причина: водата в калта се изпарява по-бавно от чистата и така ги охлажда за по-дълго. Виждате ли, всичко са измислили.

Погрешно е мнението на хората, че щом прасетата се въргалят в кал, значи са мръсни животни. Напротив, те са доста по-чисти отколкото предполагаме. Ако някога имате възможност да наблюдавате прасета в свинеферма или дори в зоопарк, сами ще забележите, че те пазят своята „баня“ далеч от мястото си за хранене например. Освен това калта им служи и като слънцезащитен крем. Повечето прасета нямат никакъв тен на кожата си, а пък прекарват повечето време от живота си навън. Сигурно сте забелязали, че малките прасенца имат изключително розова кожа. Първото нещо, което майка им им показва е как да се въргалят в калта, за да предпазят кожата си от горещите слънчеви лъчи.

Един плътен слой кал им помага да се защитят и от различните насекоми. Мухи, паразити, комари и дори оси и пчели, всички те много обичат „да си похапват свинско“, а за горките животинки това е единственият начин да се справят с тях.

Както сами виждате за прасетата калта не е просто мръсна, тя е тяхното най-ценно средство за защита и добър живот!



Коментари
1 коментар

Галина Стойчева, 48 г.,

Публикувано на 02.02.2019

Много интересна статия. Дори за възрастен човек му е полезно и забавно да научи още интересни факти.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град