любопитно

Начало | любопитно | Защо пукат пукащите бонбони

Защо пукат пукащите бонбони

Аз детето | 2020-10-26

Защо пукат пукащите бонбони

Знаете ли коя е най-често казваната дума от децата? Ново проучване твърди, че това е думата „бонбони“. Вярно е, нали? Имате ли любим вид бонбони? Може би обичате желираните бонбони или пък шоколадовите, или пък с плодов пълнеж? Почти всеки има бонбон, който нарича свой любим! Днес обаче оставяме всички тези бонбони настрана и ще ви разкажем нещо интересно за един доста впечатляващ вид! Те са малки, кристални и обикновено се предлагат върху близалка или в шоколад и когато ги сложиш в устата си, започват да издават странни звуци, сякаш си глътнал мънички фойерверки. За какво говорим ли? Естествено, че за пукащите бонбони, известни и като Pop Rocks®.

Чудили ли сте се някога как пукащите бонбони... пукат? Всичко се свежда до това как са направени. Този бонбон съдържа пет основни съставки: захар, лактоза, царевичен сироп, вода и ароматизатор. Първата стъпка в процеса на приготвяне на Pop Rocks е смесването на всички съставки заедно. След това сместа се загрява, докато започне да кипи. Вари се, докато цялата вода се изпари. На този етап се комбинира и с въглероден диоксид под налягане. В крайна сметка налягането се освобождава. Това кара втвърдените бонбони да се ронят, създавайки малките кристалчета, които познаваме.

Всъщност вашата слюнка, когато ги хапнете свършва почти цялата работа. Тя разгражда бонбоните, освобождавайки въглеродния диоксид, попаднал във всяко малко парче. Всяко пук, което усещате и чувате, е мехурче от въглероден диоксид излизащо от кристалчетата, когато се разтварят в устата ви. Сигурно сте забелязали, че за да пука пукащия шоколад например трябва да го оставите по-дълго в устата си да се разтопи, а не просто да го сдъвчете. Е, това е причината – бонбоните трябва да се разтворят.

Пукащите бонбони отдавна са популярен избор сред децата. Въпреки това, някои градски легенди около бонбоните също са се формирали през годините. Едната е, че яденето им и пиенето на газирана напитка едновременно може да доведе до експлозия в стомаха ви. Това кара някои деца да се съмняват дали бонбоните са безопасни за консумация. И ви казваме – да, безопасни са и това е просто мит, както че ще ти порасне диня в корема ако глътнеш семка от нея. И все пак ако харесвате Pop Rocks, добре е да ги ядете умерено. В този бонбон няма нищо опасно, освен прекаленото количество захар.

Харесвате ли Pop Rocks? Има ли друг бонбон, който предпочитате? Всички ние имаме свои собствени предпочитания, но пукането на този бонбон го прави любим за много деца по света.

Прочетете още интересни факти и бонбонени идеи:
Домашни шоколадови бонбони направете и всички почерпете
Кулинарно пътешествие: сгответе си бразилските шоколадови бонбони „Бригадейро“
Знаете ли какво е маршмелоу? А как се прави?
Домашни желирани плодови бонбони



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град