България

Начало | България | Злато и уникална антична гробница откриха в София

Злато и уникална антична гробница откриха в София

Аз детето | 2018-08-06

Злато и уникална  антична гробница откриха в София

Тя се намира в близост до църквата „Св. София“ и се счита, че е изградена в края на IV и началото на V век, но към момента не може да се определи точно от кой век датира. Това обяви кметът Йорданка Фандъкова, която присъства на последния ден от археологическите проучвания на терена на площад „Света Неделя“, свързани с късно античния период. Фандъкова добави, че започва работа по разкриването на гробницата и строителните дейности в участъка ще бъдат ограничени.

„Дадохме задача на археолозите да започнат проучвания на гробницата и терена. Целият площад около „Св. Александър Невски“ и „Св. София“ е стъпил върху археологическо богатство. По никакъв начин няма да направим компромис. За съжаление сега не може да я видите, тъй като не може да гарантираме сигурността. Ще възложим и на главния архитект да направят проект за експонирането след това на тази или съседни гробници, така че да съчетаем пешеходното пространство с разкритото културно-историческо наследство“, заяви Фандъкова. „Не е изненадващо, че около храма Св. София се откриват гробници. Истината е, че това е един огромен некропол с диаметър около 1 км, в който има най-вероятно от порядъка на 1500 подобни структури.“

Голямата изненада е, че гробницата е много добре запазена. Тя е от класически тип с куполно застрояване от тухли. Още по-голямата изненада е, че има и стенописи. Изключително рядко се намират гробници със стенописи. На мен са ми известни други пет случая, когато сме намирали обекти с подобна украса. Стенописите са признак, че вероятно гробницата е на богата сердикийска фамилия, която е можела да си позволи да плати голяма сума пари, за да дойде майстор, който се занимава с тази тънка работа.

„От предварителния оглед се вижда и определен инвентар, погребаните са вътре все още“, обясни зам.-кметът по културата доц. Тодор Чобанов. Той разкри, че гробницата ще бъде експонирана, а общината ще търси възможност да се слиза до нивото на самия вход, за да може посетителите да видят оригинала и стенописите. Засега от стенописите може да се съди, че те датират от края на IV или началото на V век.

„Тук интригата е ако има такава дали гробницата е подравнена по църквата и по кой етап е подравнена, защото църквата има пет периода на съществуване. Най-ранният е от 311 г. до към 550 г. когато Юстиниан Велики изгражда това, което имаме днес. Надявам се да намерим инвентар или монети, които да ни кажат кога са извършени погребенията“, подчерта Чобанов. Днес приключват проучванията на терена на пл. „Св. Неделя“, които текат от 2015 г. „Вече четвърта година Столичната община финансира проучванията на останките от тази епоха на площ около 1 дка. Бяха намерени близо 3 хил. сребърни монети, които се съхраняват в Музея за история на София, днес виждаме и малко злато, което са намерили археолозите“ заяви Фандъкова.

Тук се е осъществявала сериозна търговия и най-вероятно сгради има и под църквата „Св. Неделя“, каза ръководителят на разкопките гл. асистент д-р Весела Кацарова. Тя добави, че най-вероятно зидовете на сградата се простират и под основите на църквата „Св. Неделя“.

Източник на информацията: БТА



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град