любопитно

Начало | любопитно | Знаете ли какво означават символите ® и ™?

Знаете ли какво означават символите ® и ™?

Аз детето | 2019-10-21

Знаете ли какво означават символите ® и ™?

Колко фирми можете да познаете само по логото им? Дисни със сигурност е една от тях, кой не би познал онзи вълшебен замък! А какво ще кажете за марката Найк? От раз ще познаете и четирите цветни квадратчета на Уиндоус или пък ябълката на Епъл! А забелязали ли сте, че до всички тези емблеми има знаци като ® и ™? Обзалагаме се, че да, но знаете ли за какво служат? Компаниите използват тези символи, за да ви кажат, че тези продукти са запазени марки. Запазената марка обаче не трябва да бъде лого. Тя може също да бъде дума, фраза или символ. Търговските марки помагат на хората и компаниите да защитават марката си. Когато дума, символ или лого е запазена марка, това означава, че другите не могат да я използват без разрешение. Това спира хората да могат да правят фалшиви продукти от името на друга компания.

И вярвате или не, търговските марки не съществуват от вчера, днес или дори 10 години... Някои пещерни рисунки включват маркировки, които може би са идентифицирали художника. Хората в Древен Египет, Китай и Европа използвали символи по една и съща причина. През 1266 г. първият закон за запазената марка е измислен от английските хлебопекари. Те трябвало да отбележат всеки хляб, който приготвяли по специален начин, за да може хората да ги различават. Днес повечето страни имат собствени закони и организации за търговски марки. И двата символа ® и ™ означават, че логото е запазена марка. И така, каква точно е разликата между тях? Как бизнесът знае кой да използва? Това се свежда до това дали компанията е регистрирала своята търговска марка.

™ означава, че запазената марка не е регистрирана. Компанията може да кандидатства за регистрация на логото си или пък е възможно изобщо да не го прави, но ако сложи този символ, това означава, че претендира за нерегистрирана търговска марка като своя собствена. ® е символът на регистрираната търговска марка. Това означава, че бизнесът е регистрирал своята търговска марка и тогава вече никой друг не може да го използва. Ако друга компания се опита да използва регистрирано лого ще срещне доста юридически проблеми.

Регистрираните търговски марки траят толкова дълго, колкото се използват. Запазена марка, която се използва постоянно, може да продължи вечно! Това ги прави различни от другите видове регистрирана собственост, като патенти и авторски права. Регистрацията на търговска марка никога не трябва да се подновява, стига тя все още да се използва. Всеки познава златната буква на Макдоналдс? За какви други запазени марки може да се сетите?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град